Elixír, který patří do každé kuchyně
Extra panenský olivový olej je základ středomořské kuchyně a považuje se za jeden z důvodů, proč se Italové dožívají tak vysokého věku. Používám ho nejen do salátů, ale i na dokončení těstovin, grilované zeleniny nebo jen tak s čerstvým chlebem. Možná jsem trochu olivovo-olejový úchyl, ale ráno si dám lžíci na vejce, ať je dělám na jakýkoliv způsob a pokračuju tímto stylem celý den. Většinou mi půl litrová lahev vydrží tak max 2 týdny :-)
Extra panenský, panenský a „jen olivový“
V obchodě najdete tři základní typy oleje. Extra panenský olivový olej (olio extra vergine) je nejvyšší kvalita – lisovaný za studena, s ovocnou chutí a kyselostí pod 0,8 %. Panenský olivový olej (olio vergine) má podobný proces, ale kyselost může být až 2 % a chuť už není tak jemná. „Olivový olej“ bez přívlastku je směs rafinovaného a panenského oleje – hodí se spíš na smažení, ale chuťově se s extra panenským nedá srovnávat.
Kvalita od jedné plantáže
Nejlepší oleje bývají z jedné oblasti a dokonce i z jedné plantáže. Chuť je pak naprosto unikátní – stejně jako víno, i olej má terroir. Takové oleje jsou dražší, ale rozdíl poznáte na první ochutnání. Ty používám zejména za studená aby nepřišly o všechny své blahodárné účinky, zatímco na běžné vaření volím kvalitní, ale dostupnější varianty.