Těstoviny, rýže a polenta
Těstoviny jsou základ italské kuchyně. V Itálii jsem se naučil, že správná pasta není jen o tvaru, ale i o mouce, vodě a technice sušení. V nabídce mám těstoviny, levnější řady pro každodenní využití ale i prémiové pro slavnostní oběd či večeři.
Najdete tu i pravou italskou rýži na risotto a polentu, tradiční kukuřičnou bezlepkovou surovinu, bez které by sever Itálie nemohl existovat. Nám zatím ne moc známou, ale kdo z mých českých přátel ochutnal, tak si domů hodně odvezl :-)
Těstoviny, které drží tvar i chuť
Ty nejlepší italské těstoviny se suší pomalu při nízké teplotě, aby si zachovaly chuť i strukturu a zároveň měli nižší glykemický index a lépe se trávili. Přesně takové hledám pro svůj e-shop. Nehledám těstoviny, které se rozvaří za tři minuty – chci ty, co vydrží „al dente“ a nasají omáčku tak, jak mají. Značkám typu Barilla, která těstoviny suší ve velkopecích během 60 minut se vyhýbám obloukem. Také si dávám pozor aby těstoviny byly opravdu z italské mouky. Už jsem viděl "tradiční" italské těstoviny z mouky z USA nebo UA. To není buono...
Rýže pro pravé risotto
Dobré risotto začíná dobrou rýží. Ne každá rýže se na risotto hodí, a proto mám v nabídce jen odrůdy jako Carnaroli nebo Arborio. Tyhle druhy mají pevné jádro a dokážou nasát dostatek vývaru, aniž by se rozpadly.
Polenta jako ze severu Itálie
Polenta je v Itálii něco jako u nás brambory – jídlo, které zasytí a zahřeje. Dříve byla polenta jídlo chudých a za válek a času chudoby udržela severní Itálii při životě. To zní však nedělá podřadnou surovinu. Mám rád tu klasickou, hrubší, která se dá jíst hned po uvaření nebo druhý den opečená na pánvi. A přesně takovou tu najdete!